rosja rozpętała wojnę na Ukrainie. Wobec tragedii milionów naszych sąsiadów trudno przejść obojętnie. Drużyna Wiewióry zorganizowała licytacje na rzecz organizacji zbierających środki, które zostaną przeznaczone na pomoc mieszkańcom Ukrainy. Warto również wziąć udział w innych inicjatywach pomocowych.
Postacie czeka walka na śmierć i życie, podczas której muszą udowodnić, że są wartościowymi gladiatorami, aby móc wydostać się ze szponów bezwzględnego barona sahuaginów. Przygoda może posłużyć jako wprowadzenie do kampanii Ghosts od Saltmarsh i została przygotowana dla drużyny na 2. lvl, ale może zostać dostosowana do bardziej doświadczonych grupy.
Tajemna receptura zachowana w jednym z pradawnych manuskryptów medycznych, zawierająca przepis na uwarzenie potężnego eliksiru chroniącego przed wpływem diabłów, demonów i innych czartów.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lis 2006 Posty: 10914 Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2022-03-06, 22:00
Witam. Jestem w szoku że ciągle tu coś wrzucasz, choć nikt już tu nic nie czyta. Ale zaciekawiłeś mnie. Powiedz coś o sobie. To forum było grupą ludzi, którzy dobrze się znali, jeździli razem na zloty i ... facebook to wszystko zepsuł. Nieraz myślę, że czas - by znowu tu wrócić
To kim jesteś?
Odachi https://przygody-dnd-5e.blogspot.com/2022/07/odachi.html
Implementacja do D&D 5e ogromnego japońskiego miecza oraz jego magiczny wariant i zaklęcie dla paladynów i mistycznych rycerzy plus trochę ciekawostek i historii.
@Nefra
Hej,
cieszę się, że ktoś w końcu się zainteresował na forum moją twórczością
Jak się zaczęła pandemia i lockdawny postanowiłem zająć się czymś kreatywnym żeby nie zwariować w zamknięciu. O dziwo, gdy sytuacja się unormowała redagowanie bloga mi się nie znudziło i tak jakoś leci mój drugi rok blogowania. Chociaż w tym roku poświęcam mniej czasu na "dedeki", a staram się poznać także inne gry fabularne i trochę śmielej wracam do pisania o piłce.
Tutaj zaglądam dość nie regularnie, ale bez problemu można złapać mnie na Polterze
Przy okazji ogłoszenia w czwartek One D&D, która ma odświeżyć 5e i której premiera ma nastąpić dopiero w 2024 r. (dokładnie dekadę po debiucie 5e), Czarodzieje z Wybrzeża opublikowali pierwszą testową Unearthed Arcana (UA) skoncentrowaną na pochodzeniu postaci. W dość obszernym, bo liczącym aż 21 stron, pliku zawarto informacje na temat ras, tła (background) oraz początkowych językach i atutach, a także zamieszczono glosariusz zwracający uwagę na zasady, które zostały zmienione, doprecyzowane lub dodane w stosunku do pierwotnego wydania 5e.
Zaproponowane zmiany nie są rewolucyjne, ale nie są też na pewno kosmetyczne. Skrótowo opisałem je na swoim blogu.
Sierpień 2022 Powoli kończą się wakacje, więc to dobry moment na podsumowanie ostatniego miesiąca na moim blogu.
Klasyczne atuty w 5e https://przygody-dnd-5e.blogspot.com/2022/08/klasyczne-atuty-w-5e.html
Ogłoszenie One D&D i udostępnienie pierwszych materiałów testowych okazało się inspiracją do poeksperymentowania z konwersją atutów z D&D 3e do 5e. Przygotowałem 17 starych atutów (głównie bojowych) w nowej odsłonie.
Cech nosacza https://przygody-dnd-5e.blogspot.com/2022/08/cech-nosacza-archetyp-owcy.html
Niedawno z okazji Free RPG Day wydawnictwo Copernicus Corporation udostępniło suplement Szkoła Ślimaka do gry fabularnej Witcher RPG opisujący niekanoniczną szkołę wiedźmińską. Zainspirowało mnie to do stworzenia "dedekowego" archetypu dla Łowcy, klasy, która najlepiej oddaje specyfikę wiedźmińskiego fachu i która została najbardziej skopana w 5e.
W pierwszym miesiącu jesieni udało mi się napisać tylko jedną notkę, a jej bohaterem został Medyk Tim Tam, niezwykle mobilny i utalentowany gnomi uzdrowiciela mający smykałkę do tworzenia nietypowych gadżetów. Mechanicznie łączył w sobie zdolności Łotra i Artefakciarza ze zmodyfikowaną listą czarów Kleryka. Do wykorzystania jako nietypowa klasa dla postaci gracza lub szablon pod Bohatera Niezależnego, który rośnie w siłę wraz z drużyną.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lis 2006 Posty: 10914 Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2022-10-06, 23:31
Wszystko fajnie, ale ja nadal nie wiem, o czym piszesz. Nie klikam w linki z założenia. Forum jest do rozmów, a nie do linków. Opisywanie artefaktów, postaci czy gadżetów nic mi nie mówi. A przekierowywanie na blog jest niefajne. Po to było forum by pisać tu, a nie wlepiać reklamy innych stron.
Może i tak, ale dzięki linkom nie muszę od nowa formatować od podstaw tekstu. Poza tym w przypadku awarii/zniknięcia forum nie stracę dostępu do efektów swojej pracy.
Poza tym to forum na charakter agregatora linków - ten wątek nalezy traktować jako newsletter mojego bloga. Pan Jacek nie zgłaszał obiekcji odnośnie takiej formy publikowania treści.
W związku ze zbliżającym się finałem piłkarskiej Ligi Mistrzów (dziś, godz. 21:00) wspominałem decydujące starcia poprzednich edycji. Bohater pojedynku z 1999 roku, Norweg Ole Gunnar „Morderca o twarzy dziecka” Solskjaer zainspirował do stworzenia archetypu dla Łotra będącego wariacją Mistycznego Oszusta, Skrytobójcy oraz… klasy prestiżowej Ghost-faced Killer z Complete Adventurer (D&D 3.5e).
Dwimerytowy zestaw zabójcy magów https://przygody-dnd-5e.blogspot.com/2023/08/dwimerytowy-zestaw-zabojcy-magow.html
Z kolei premiery trzeciego sezonu netfliksowego Wiedźmina stworzyłem i przeniosłem na mechanikę D&D 5e kilka dwimerytowych przedmiotów chroniących przed działaniem magii. Idealne dla inkwizytora czy zabójcy magów.
Korbacz czy kiścień? https://przygody-dnd-5e.blogspot.com/2023/08/korbacz-czy-kiscien.html
Obszerny wpis na temat tego co jest kolczastą kulą na łańcuchu, a co biczem lub… penisem byka. Przeanalizowałem po tym kątem kilka leksykonów dotyczących uzbrojenia, stare słowniki języka polskiego, a także sprawdziłem co było korbaczem/kiścieniem w podręcznikach od „Młotka” i „Dedeków” oraz w grach komputerowych odwołujących się do „Lochów i Smoków”.