Strona Główna Fahrenheit 451
rozmowy o książkach, muzyce, filmie i... wszystkim innym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wątek taki "trochę kulinarny"
Autor Wiadomość
MadMill 
Bajarz
Bucek


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 1881
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-05-08, 13:17   

daj zdjecie jeszcze
_________________
 
 
 
tygryska 
Fotomajster
pregowana



Pomogła: 9 razy
Wiek: 61
Dołączyła: 25 Lut 2007
Posty: 12655
Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-05-08, 14:29   

dobre bylo mniam :)
_________________
kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
 
 
 
Bruja 
Bajarz


Pomogła: 1 raz
Wiek: 26
Dołączyła: 26 Maj 2008
Posty: 1034
Wysłany: 2014-05-08, 15:06   

Edytowałam poprzedni post.

Ktośku, a to co o czym Ty piszesz nie jest czasem takie trochę jajowate?
_________________
Nas pięknych jest mało...
 
 
niewaznekto
Dziejopis
Straszna Ktośka


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 3009
Wysłany: 2014-05-08, 16:04   

raczej nie :)

_________________

Wciąż niepewni siebie, siebie niewiadomi
Pytać wciąż będziemy, pytać po kryjomu

 
 
madziaro 
Znikopis
fiefiórka


Pomogła: 8 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 29 Sty 2007
Posty: 9908
Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2014-05-08, 18:54   

mrrrrr, wygląda dobrze :)
_________________
Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
 
 
MadMill 
Bajarz
Bucek


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 1881
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-05-08, 19:14   

A pozostając w wątkach kulinarnych... Ktośku jak tam drinki? :P
_________________
 
 
 
niewaznekto
Dziejopis
Straszna Ktośka


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 3009
Wysłany: 2014-05-08, 21:06   

czekam na odtrucie organizmu, żeby móc w pełni delektować się posiadanymi darami natury :P

Mad, obiecuję, że będziesz pierwszy ktory to zobaczy :evil2:
_________________

Wciąż niepewni siebie, siebie niewiadomi
Pytać wciąż będziemy, pytać po kryjomu

 
 
Dora 
Znikopis


Pomogła: 7 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 14 Sie 2007
Posty: 5405
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-05-12, 11:46   

Barszcz po rosyjsku

Na duży gar, ok 5l:
700-800 g. schabu
2 duże buraki
2 duże marchewki
2-4 duże ziemniaki (zależy jak bardzo lubicie ziemniaki :P )
2 pomidory
1 duża cebula
kapusta biała (zużywa się tak z pół bardzo małej główki)
liście laurowe (tak z 7)
łyżeczka/półtorej pasty Adżika, jeśli znajdziecie ją gdziekolwiek, to taka ponoć gruzińska ostra pasta paprykowa. Ja nie znalazłam, więc zastąpiłam: 2 łyżeczkami tabasco + ze 2-3 ząbkami czosnku.

Schab kroimy w kostkę i wrzucamy do gara z osoloną wodą (tak ze 4l), zostawiamy na gazie i niech się tam gotuje. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa.
Następnie obieramy buraki i marchewki i trzemy na grubej tarce. Cebulę kroimy w takie kawałki jak nam wyjdą, byle nie za wielkie, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To wszystko wrzucamy na patelnię, mieszamy i smażymy. Jeśli macie adżikę - to wrzucamy na patelnię, jak nie - to lejemy tabasco i wrzucamy czosnek, czy co sobie tam wymyślicie, żeby ją zastąpić. W międzyczasie z gara wyciągamy białe "gluty", które wydzieliły się z gotującego się mięsa i ziemniaków.
No więc w garze bulgocze mięso i ziemniaki, na patelni wesoło skwierczy czerwony zajzajer, a my zabieramy się za kapustę. Siekamy ją, ile - to musicie ocenić w porównaniu do ilości pozostałych składników. Powinno jej być w tej zupie sporo, no ale bez przesady, żeby tam samej kapusty nie było. Mnie wyszło pół małej główki albo 1/3 dużej. Sprawdzamy, czy w garze nie ma więcej glutów, i jak nie, to posiekaną kapustę wrzucamy tam do mięsa i ziemniaków. Razem z nią możemy wrzucić liście laurowe, z 7. Czekamy, radośnie mieszając buraczany zajzajer na patelni, aż kapusta zacznie się robić miękka i przezroczysta. Jak to się stanie, zawartość patelni wrzucamy do gara i gotujemy jeszcze z 15 minut.
Najlepiej konsumować następnego dnia, jak to wszystko sobą przejdzie. Z chlebem i łyżką śmietany ciapniętą prosto na talerz :)

Smacznego!
_________________
:dora:
 
 
tygryska 
Fotomajster
pregowana



Pomogła: 9 razy
Wiek: 61
Dołączyła: 25 Lut 2007
Posty: 12655
Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-05-12, 12:58   

mniam :) chyba zrobie :)
_________________
kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
 
 
 
batou 
Moderator


Pomógł: 55 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 11315
Skąd: Tai chi
Wysłany: 2014-05-12, 13:30   

Każdy przepis na zupę, zaczynający się od wrzucenia do wody 0,8 kg schabu musi być dobry :-P Fajna zupka, polecam ;-)
_________________
"Bo poza tym, że gubisz włoski to jesteś całkiem ślicznym facetem."

 
 
Bruja 
Bajarz


Pomogła: 1 raz
Wiek: 26
Dołączyła: 26 Maj 2008
Posty: 1034
Wysłany: 2014-05-12, 14:19   

Już mam uwzględnioną w planie żywieniowym :)
_________________
Nas pięknych jest mało...
 
 
madziaro 
Znikopis
fiefiórka


Pomogła: 8 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 29 Sty 2007
Posty: 9908
Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2014-05-12, 14:52   

Jadłam ostatnio robiony przez ukrainkę i mi smakował, więc chyba go sama spróbuję zrobić z Twojego przepisu :)
_________________
Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
 
 
tygryska 
Fotomajster
pregowana



Pomogła: 9 razy
Wiek: 61
Dołączyła: 25 Lut 2007
Posty: 12655
Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-05-12, 18:07   

ktos kiedys pytal o przepis na zupe gulaszowa ktora robilam w sylwestra ;) tam tez przepis zaczynalby sie: weźmij tak trzy czwarte kilograma wolowinki, z pol kilo wieprzowinki i boczku tez przygotuj ze trzydziesci deko ;)
_________________
kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
 
 
 
batou 
Moderator


Pomógł: 55 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 11315
Skąd: Tai chi
Wysłany: 2014-05-31, 22:12   

Dziś w Katosach był jarmark francuski. Poszliśmy z myślą o kupnie wina, ale nie wiadomo czemu wybór był kiepściutki, a ceny spore.
Za to serów i wędlin było tyle, że głowa mała. Kupiłem trochę zacnie wyglądającego i pachnącego roqueforta i trochę pysznej kiełbachy pleśniowej z mięsa jelenia.
Patrząc na liczbę ludzi przy tych stoiskach, to jest w sumie całkiem dobry pomysł na biznes otworzyć taką fromażerię rozszerzoną o lokalne francuskie i włoskie wędlinki + wino. Szczerze pisząc nie widziałem takiego sklepu w żadnym dużym mieście, chociaż może po prostu o nich nie wiem.
_________________
"Bo poza tym, że gubisz włoski to jesteś całkiem ślicznym facetem."

 
 
tygryska 
Fotomajster
pregowana



Pomogła: 9 razy
Wiek: 61
Dołączyła: 25 Lut 2007
Posty: 12655
Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-05-31, 23:47   

tez nie widzialam a oni maja ciekawe te rzeczy... moze zaloz? bym kurierem zamawiala ;)
_________________
kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Link do Shoutbox

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group