Strona Główna Fahrenheit 451
rozmowy o książkach, muzyce, filmie i... wszystkim innym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wątek taki "trochę kulinarny"
Autor Wiadomość
Bruja 
Bajarz


Pomogła: 1 raz
Wiek: 25
Dołączyła: 26 Maj 2008
Posty: 1034
Wysłany: 2014-07-17, 16:10   

Zapiekanka na niedzielę*

Potrzebujemy:
500g mielonego mięska jakie lubimy i jadamy
2 średnie cebule (posiekane)
2 łodygi selera naciowego(pokrojone w kosteczkę)
2 średnie marchewki (pokrojone w kosteczkę)
puszkę krojonych pomidorów
1 łyżkę sosu worcester (warto go mieć w kuchni tak w ogóle) jeśli nie mamy wpierdzielamy kilka filetów sardeli
suszone zioła jakie lubimy (tymianek!)
czosnek
sól i pieprz/chili

Na wierzch:
ugotowane ziemniaki w ilości "na oko" (mogą być przechodzone)
2 pory posiekane
kwaśna śmietana
sól i pieprz
masło


Do roboty:
przesmażamy mięcho, dodajemy do niego cebulę, marchewkę i selera i wszystko smażymy aż trochę zmięknie. Mięso dokładnie w tym czasie rozdrabniamy. Dodajemy pomidory, sos, czosnek, zioła i inne polepszacze smaku, przykrywamy i zostawiamy żeby powoli się bulgotało przez jakieś 30 min jeśli mięsko było świńskie, dłużej jeśli będziemy szamać krowę. Jeśli wkładka mięsna zrobi się po tym czasie zbyt gęsta, rozcieńczamy ją wodą, musi być taka w sam raz.

W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Pora smażymy na maśle do miękkości, oczywiście nie dopuszczamy do tego żeby się przyrumienił. Ugotowane ziemniaki traktujemy solą i pieprzem, zagniatamy na puree ze śmietaną, a pod koniec zagniatania dorzucamy pory.

Przekładamy mięsko do naczynia żaroodpornego. Na wierz układamy ziemniaki (najpierw po bokach, potem na środku). Całość pieczemy jakieś 30 min w 220 stopniach lub po ostygnięciu wrzucamy do lodówki. Chcąc ją odgrzać następnego dnia wstawiamy zimną do nagrzanego piekarnika.



*idealna do zrobienia dzień wcześniej gdy wiemy, że w niedzielę będzie kac <niewinna minka>
_________________
Nas pięknych jest mało...
 
 
tygryska 
Fotomajster
pregowana



Pomogła: 9 razy
Wiek: 61
Dołączyła: 25 Lut 2007
Posty: 12655
Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-07-17, 17:47   

pyszotka wychodzi - sprawdzone doswiadczalnie :)
_________________
kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
 
 
 
Bruja 
Bajarz


Pomogła: 1 raz
Wiek: 25
Dołączyła: 26 Maj 2008
Posty: 1034
Wysłany: 2014-07-17, 17:55   

Z tych proporcji wychodzi połowa ilości jaką widziałaś ;)
_________________
Nas pięknych jest mało...
 
 
tygryska 
Fotomajster
pregowana



Pomogła: 9 razy
Wiek: 61
Dołączyła: 25 Lut 2007
Posty: 12655
Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-07-17, 21:09   

to tak akurat na moja rodzinke ;)
_________________
kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
 
 
 
Dora 
Znikopis


Pomogła: 7 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 14 Sie 2007
Posty: 5405
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-07-17, 21:34   

Pyszne!
_________________
:dora:
 
 
batou 
Moderator


Pomógł: 55 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 11315
Skąd: Tai chi
Wysłany: 2014-07-18, 14:18   

Podziękował za przepis :D
_________________
"Bo poza tym, że gubisz włoski to jesteś całkiem ślicznym facetem."

 
 
batou 
Moderator


Pomógł: 55 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 11315
Skąd: Tai chi
Wysłany: 2014-11-30, 20:26   

Z bloga Anioły zajumałem przepis na ten schab w sosie chrzanowym i wyszło mega!
_________________
"Bo poza tym, że gubisz włoski to jesteś całkiem ślicznym facetem."

 
 
niewaznekto
Dziejopis
Straszna Ktośka


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 3009
Wysłany: 2014-12-01, 18:03   

ja chińczyka po wietnamsku i potwierdzam opinię poprzednika :D
_________________

Wciąż niepewni siebie, siebie niewiadomi
Pytać wciąż będziemy, pytać po kryjomu

 
 
angel 
Znikopis
Devilka


Pomogła: 5 razy
Wiek: 105
Dołączyła: 23 Cze 2007
Posty: 5593
Skąd: z co piątej kinderniespodzianki
Wysłany: 2014-12-02, 19:12   

Cieszę się ,że smakowało i dziękuję za odwiedziny na blogu :)
_________________
.. kobieta jest tym bardziej anielska im ma więcej diabła w sobie .....

http://przepisyzestaregozeszytu.blogspot.com/
 
 
 
Ania 
Znikopis


Pomogła: 8 razy
Wiek: 37
Dołączyła: 26 Sty 2007
Posty: 5061
Wysłany: 2015-05-20, 14:53   

Robił ktoś kiedys pierozki won ton? albo pierozki momo? (tak wiem dwie zupelnie rozne bajki to sa ;) )
_________________
Creation. That is why we are here.
 
 
Fatty 
Bajarz

Dołączyła: 21 Mar 2009
Posty: 1364
Wysłany: 2015-06-10, 18:23   

Jestem pod ogromnym wrażeniem lodów z bananów!

Bezmleczne, bez gumy guar, słodzików i tych innych farfocli :)

Zamrożone banany trzeba zblendować same, lub z innymi owocami i są! Pyszne i puchate :D


A jako iż żal mi mojego blendera, nie blendowałam tylko zamrażam je pokrojone na plasterki, które pozniej wcinam prosto z pojemnika :D
_________________

 
 
Tifa Lockhart 
Dalekopis


Pomogła: 1 raz
Wiek: 30
Dołączyła: 16 Lip 2009
Posty: 666
Skąd: Augustowskie pola
Wysłany: 2015-06-10, 18:26   

Fatty napisał/a:
Jestem pod ogromnym wrażeniem lodów z bananów!

Bezmleczne, bez gumy guar, słodzików i tych innych farfocli :)

Zamrożone banany trzeba zblendować same, lub z innymi owocami i są! Pyszne i puchate :D

Czyli po prostu zamrożone musy owocowe? :P
 
 
 
MadMill 
Bajarz
Bucek


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 1881
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-06-10, 19:19   

Za moich czasów mówili, że to sorbet o.O
_________________
 
 
 
Fatty 
Bajarz

Dołączyła: 21 Mar 2009
Posty: 1364
Wysłany: 2015-06-10, 20:50   

Niet - sorbet to taki wyrób sokowaty bardziej ;)

Tifa Lockhart napisał/a:

Czyli po prostu zamrożone musy owocowe?


A nie :D najpierw się mrozi same banany a potem przerabia na lody, nie mrozi ponownie :) I owoce inne jako dodatek, smakowo/kolorowy, bazą powinien być banan bo on po zamrożeniu nadaje takiej fajnej, ciężkiej konsystencji :) Można też czekoladowe http://puszka.pl/przepis/..._z_bananow.html
_________________

 
 
madziaro 
Znikopis
fiefiórka


Pomogła: 8 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 29 Sty 2007
Posty: 9908
Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2015-06-11, 03:12   

Fatty napisał/a:
Niet - sorbet to taki wyrób sokowaty bardziej ;)


niezupełnie, tak jak przypuszczam dla Mada, dla mnie też sorbety wyglądają tak:

http://polki.pl/kuchnia_r...l,10034610.html
_________________
Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Link do Shoutbox

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group