ja mam sałatkę z piersi taką z selerem
bardzo łatwa do zrobienia a do jedzenia jeszcze lepsza
U mnie sprawdza sie zawsze mało kto jej nie lubi i jest szybka (że tak powiem)
Nie mam nazwy dla niej ale.... może ktoś coś wymyśli ja mówie że z kurczaka z selerem.
-dwie piersi z kurczaka
- seler ( w słoiczku pokrojony w paski najczęściej kupuję z "Rolnik")
-3 ząbki czosnku
-20 dkg sera żółtego
-sól, pieprz
-śmietana 12%
-majonez
piersi gotujemy (do gotowania daję kostkę rosołową i łyżeczkę przyprawy typu "vegeta" )
po ostudzeniu kroję w kostkę
dodaje seler (razem z sokiem ze słoiczka)
starty (na małych oczkach ) ser żółty
czosnek (zgnieciony lub pokrojony w drobną w kosteczkę )
do smaku dodaję sól i pieprz
mieszam razem wszystkie składniki
teraz robie sos
śmietanę i majonez (na oko po 2-3 łyżki stołowe) mieszam z dodatkiem soli,pieprzu i ząbkiem czosnku (ilość sosu zależy od ilości piersi-chodzi o to żeby nie pływały ale były dobrze pokryte sosem )
zalewam tym piersi i mieszam najlepsze jest po jakiejś godzince -kiedy składniki dobrze przejdą sobą ale ... u nas nie ma szans na "postanie" w lodówce
można już jeść
piersi pokroić tak na wielkość 1/2 pudelka zapałek ,posolic i szybko obsmazyc na goracym oleju ,wyjąć i na olej wrzucic pokrojoną w kostke marchew,podsmazyć trochę wcisnąć trochę soku z cytryny posypac 1/2 łyżeczką cukru ,zalac wodą dodac podsmazone piersi i dusić do miekości
doprawić solą i pieprzem zagęscić mąką i gotowe
z trudem szlo zabieranie się za to gotowanie... aleeee...
udało się i po mniej wiecej 12 godzinach od spożycia wszyscy wciąż są żywi po moim kucharzeniu
_________________
Wciąż niepewni siebie, siebie niewiadomi
Pytać wciąż będziemy, pytać po kryjomu
Kurczak... mniam ja ostatnio zasmakowalam w sajgonkach wlasnej roboty w ktorej wlasnie piers z kurczaka odgrywa role glowna
czego potrzeba?
piers z kurczaka (sztuk jeden)
kawaleczek swiezego imbiru .
oliwa z oliwek
papier ryzowy (firma jakakolwiek - najlepiej "ten wiekszy")
kielki fasoli mung
ryz/makaron sojowy
przyprawy
ogolnie - piers posiekac przyprawic, (przyprawy pt. "jakie wpadna pod reke") polac oliwa z oliwek, imbir obrac, pokroic na cienkie plasterki, wrzucic na patelnie z oliwa z oliwek, chwile smazyc, wyciagnac. Wrzucic mieso, podsmazyc, wrzucic kielki, gdy odrobine zmiekna - wyciagnac wszystko. Pomieszac mieso z ugotowanym ryzem i pozawijac sajgonki - na koniec jeszcze sajgonki wrzucic na patelnie (teflonowa konieczna - lubia przywierac i sie rozpadac)
1,5 kg kurczaka (obrać ze skóry, pokroić na kawałki razem z kośćmi)
Sól
3 cebule
½ - 1 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
6-7 ziaren pieprzu czarnego
4 goździki
Liść laurowy – połamany
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka mielonego)
2 małe pomidory (bez skóry)
¼ kefiru (małego lub jogurtu naturalnego)
½ łyżeczki gorczycy
W garnku usmażyć na brązowo cebulę i czosnek (pokrojone w połówki krążków)
+ kurczaka i mieszając opiekać i osolić
+ pomidory + przyprawy (cały czas mieszając)
+ po kilku minutach kefir
+ po chwili dodajemy tyle wody ile ma być sosu.
Dusimy do miękkości.
Podawać z ryżem
Zapiekanka z kurczaka
1 podwójną pierś z kurczaka – pokroić w większą kostkę, sól pieprz i wstawić na 2h do lodówki
Zamieszać:
½ l śmietany 30%
4 zupki cebulowe lub borowikowe z grzankami
1 pęczek pietruszki
Mięso zalać sosem i piec w piekarniku w temperaturze 200-220 deg przez ok. 60 min. Podawać z ryżem.
_________________ Creation. That is why we are here.
Jak przyrządzić?
Filety pokroić w kawałki, posypać vegetą, papryką, pieprzem, czosnkiem. Jajka roztrzepać, dodać mąkę i majonez, wymieszać, następnie dodać przyprawione mięso i wymieszać. Nakładać łyżką na gorący tłuszcz i smażyć. Smacznego!!!
i nie przejmujcie się ze majonez na cieplo to jest po prostu pycha !!!
_________________ .. kobieta jest tym bardziej anielska im ma więcej diabła w sobie .....
kurczaka pokroic na paseczki, przyprawic, jajko roztrzepac, dodac make ziemniaczana, wrzucic do tego kurczaka, wymieszac. Wrzucic kurczaka na patelnie i smazyc mieszajac (!)
sos - zmieszac make ziemniaczana z sola, octem i cukrem, wrzucic na patelnie do smazacego sie kurczaka, po chwili dorzucic kielki. smazyc az wszystko odpowiednio zgestnieje
Ja ostatnio się rozsmakowałem w przyprawie do nuggetsów choć robię pewne modyfikacje przepisu.
- do panierki dodaje trochę ( na 2 piersi z kurczaka około szklanki) płatków kukurydzianych
- sos robię z keczupem łagodnym i większą ilością soku pomarańczowego
- podaje to z ananasem.
Ciekawy choć bardziej pracochłonny jest przepis na
kotleciki z kurczakiem z serem i ananasem
- piers z kurczaka zmielić
- dodać wegety,
- wymieszac i uformować placki ( wielkości krążka ananasa)
- obtoczyc w jajku,
- podsmazyc na rumiano,
- polozyc na blache,
- na kazdy placek plasterek topionego sera, ananas i jakis dzem lub zurawina, zapieka sie az ser sie rozpuści ( z 20-25 minut)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach