Strona Główna Fahrenheit 451
rozmowy o książkach, muzyce, filmie i... wszystkim innym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: batou
2010-08-03, 09:31
Valente Catherynne M. - Palimpsest
Autor Wiadomość
batou 
Moderator

Wysłany: 2010-07-13, 10:29   Valente Catherynne M. - Palimpsest

Wydawnictwo: MAG
Seria: Uczta Wyobraźni
Okładka: Twarda
Stron: 320
Wymiary: 135x202 mm
Cena: 35 Żł.
W sprzedaży od: 30.07.2010 r.

Cytat:
Między życiem i śmiercią, snem i jawą, przy dworcu kolejowym poza krańcami świata znajduje się miasto Palimpsest. Trafienie do niego jest cudem, tajemnicą, darem i przekleństwem; podróż jest zastrzeżona dla tych, którzy zawsze wierzyli, że istnieje jeszcze inny świat poza tym, który na co dzień postrzegamy. Ci, który dane jest do niego trafić, zostają naznaczeni – po upojnej nocy na ich skórze pojawia się wytatuowana mapa cudownego miasta. Do tego królestwa pociągów-widm, lwich kapłanów, żywych kanji i kanałów pełnych śmietanki przybywa czworo podróżnych: Oleg - ślusarz z Nowego Jorku; November – pszczelarka; Ludovico – introligator, specjalista od oprawiania białych kruków; i młoda Japonka imieniem Sei. Każde z nich straciło coś ważnego – żonę, kochanka, siostrę, cel w życiu. to, co znajdą w Palimpseście, przejdzie ich najśmielsze wyobrażenia. Cudownie napisany i zachwycająco pomysłowy „Palimpsest” to książka dla wszystkich tych, którzy kochają stare mapy i odczuwają tęsknotę na dźwięk turkoczącego nocą pociągu. Współczesne arcydzieło, opowiedziane niepowtarzalnym głosem i z wyjątkową wrażliwością

Nominowany do nagrody Hugo, finalista nagrody Locus, Palimpsest ukazuje się 30 lipca w ekskluzywnej serii Uczta Wyobraźni .

W „Palimpseście” Catherynne M, Valente po prostu zwaliła mnie z nóg mistrzostwem w posługiwaniu się językiem – gęstym, opanowanym, narkotycznym, odpowiednim dla opowieści o dziwnej miłości i oglądanych w halucynacjach miastach” – pisze Warren Ellis, autor „Transmetropolitana”

„Opowieści sieroty” wprowadziły czytelników w niepowtarzalny i odurzający świat wyobraźni Catherynne M. Valente. Tym razem autorka tworzy lirycznie erotyczne miejsce magiczne, w którym groteska miesza się z pięknem, a podróż do niego zaczyna się od pocałunku nieznajomego…

Źródło: mag.com.pl

necro 
Administrator
Mistrz Straszenia

Wysłany: 2010-07-14, 21:34   

a ja jestem do tyłu z UW .. znaczy leży na półce i czeka (kurcze .. odkryłem że jak mam coś na półce to często dłużej leży niż wypożyczone czy coos )

30 lipca ... hmm... jeśli cud się zdarzy do kupienia w DK będzie najwcześniej 31 i może dotrze do 4, ale znając swoje szczęście pewnie nie :/ ... a tak to "na drogę" by było

trzeba mieć nadzieje :)

MadMill 
Wierszokleta

Wysłany: 2010-07-14, 21:44   

Ja na razie przejrzałem szczotkę. zapowiada się lepiej niż Opowieści sieroty, a na pewno nie jest gorzej napisana.

MadBlog

Odpowiedz do tematu