Pomógł: 49 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 8516 Skąd: South
Wysłany: 2010-07-13, 10:29 Valente Catherynne M. - Palimpsest
Wydawnictwo: MAG
Seria: Uczta Wyobraźni
Okładka: Twarda
Stron: 320
Wymiary: 135x202 mm
Cena: 35 Żł.
W sprzedaży od: 30.07.2010 r.
Cytat:
Między życiem i śmiercią, snem i jawą, przy dworcu kolejowym poza krańcami świata znajduje się miasto Palimpsest. Trafienie do niego jest cudem, tajemnicą, darem i przekleństwem; podróż jest zastrzeżona dla tych, którzy zawsze wierzyli, że istnieje jeszcze inny świat poza tym, który na co dzień postrzegamy. Ci, który dane jest do niego trafić, zostają naznaczeni – po upojnej nocy na ich skórze pojawia się wytatuowana mapa cudownego miasta. Do tego królestwa pociągów-widm, lwich kapłanów, żywych kanji i kanałów pełnych śmietanki przybywa czworo podróżnych: Oleg - ślusarz z Nowego Jorku; November – pszczelarka; Ludovico – introligator, specjalista od oprawiania białych kruków; i młoda Japonka imieniem Sei. Każde z nich straciło coś ważnego – żonę, kochanka, siostrę, cel w życiu. to, co znajdą w Palimpseście, przejdzie ich najśmielsze wyobrażenia. Cudownie napisany i zachwycająco pomysłowy „Palimpsest” to książka dla wszystkich tych, którzy kochają stare mapy i odczuwają tęsknotę na dźwięk turkoczącego nocą pociągu. Współczesne arcydzieło, opowiedziane niepowtarzalnym głosem i z wyjątkową wrażliwością
Nominowany do nagrody Hugo, finalista nagrody Locus, Palimpsest ukazuje się 30 lipca w ekskluzywnej serii Uczta Wyobraźni .
W „Palimpseście” Catherynne M, Valente po prostu zwaliła mnie z nóg mistrzostwem w posługiwaniu się językiem – gęstym, opanowanym, narkotycznym, odpowiednim dla opowieści o dziwnej miłości i oglądanych w halucynacjach miastach” – pisze Warren Ellis, autor „Transmetropolitana”
„Opowieści sieroty” wprowadziły czytelników w niepowtarzalny i odurzający świat wyobraźni Catherynne M. Valente. Tym razem autorka tworzy lirycznie erotyczne miejsce magiczne, w którym groteska miesza się z pięknem, a podróż do niego zaczyna się od pocałunku nieznajomego…
Źródło: mag.com.pl
_________________ dont open your eyes you wont like what you see
the devils of truth steal the souls of the free
Pomógł: 7 razy Wiek: 90 Dołączył: 10 Sie 2006 Posty: 1755 Skąd: K-K
Wysłany: 2010-07-14, 21:34
a ja jestem do tyłu z UW .. znaczy leży na półce i czeka (kurcze .. odkryłem że jak mam coś na półce to często dłużej leży niż wypożyczone czy coos )
30 lipca ... hmm... jeśli cud się zdarzy do kupienia w DK będzie najwcześniej 31 i może dotrze do 4, ale znając swoje szczęście pewnie nie ... a tak to "na drogę" by było
trzeba mieć nadzieje
_________________ "Gdyby zaś ktoś z tej zacnej kompanii wątpił w
moją prawdomówność, żałuję go serdecznie."