Strona Główna Fahrenheit 451
rozmowy o książkach, muzyce, filmie i... wszystkim innym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
To już jest wojna pod krzyżem
Autor Wiadomość
joe alex 
Gryzipiórek

Wysłany: 2010-07-15, 12:45   To już jest wojna pod krzyżem

http://wyborcza.pl/1,7547...od_krzyzem.html

Cytat:
- Ten symbol polskości i naszej wiary chce usunąć Żyd Tusk jeszcze przed sobotnią paradą zboczeńców - tak mówią obrońcy drewnianego krzyża przed Pałacem Prezydenckim. Czuwają przy nim całe noce

Drewniany krzyż przed Pałacem Prezydenckim postawili po katastrofie smoleńskiej harcerze. - To była spontaniczna decyzja. Już czas go przenieść, bo wyzwala zbyt duże emocje - mówi Magdalena Suchan ze Związku Harcerstwa Polskiego.

Takie zapowiedzi zmobilizowały obrońców krzyża, którzy regularnie gromadzą się przed pałacem. Nie chcą dopuścić do jego usunięcia. Każdej nocy czuwają przy nim na zmianę.

Sfałszowali wybory

W nocy z wtorku na środę obrońcy krzyża w sile ok. 50 osób zaczęli się przy nim gromadzić ok. godz. 22. - Powiedzmy to wreszcie głośno: Tusk z Putinem ukartowali tę zbrodnię. To oni zabili naszego prezydenta - mówi pan Roman, pracownik budowlany.

- Żyd Tusk chce usunąć krzyż pod osłoną nocy jeszcze przed tą sobotnią paradą zboczeńców [EuroPride]. Tym gejom i lesbijkom święty znak będzie przeszkadzał w kopulowaniu na ruchomych platformach. Nie pozwolimy. Tu jest Polska, a nie Izrael - oburza się Bogusława Dziwisz, mieszkanka Ochoty, z zawodu kasjerka.

- Mieliśmy prezydenta Lecha - prawdziwego Polaka i katolika, to go wzięli i zamordowali
. A jak po północy wygrywał wybory jego dzielny brat Jarosław, drugi katolik i Polak, to je sfałszowali. Polski już nie ma - dodaje Krystyna, emerytowana farmaceutka z Tarchomina.

Mija godzina. Kilka kobiet odmawia różaniec. Ludzie zapalają znicze pod kartką z napisem: "Krzyż jest pierwszą literą alfabetu Boga".

- Modlitwą chcemy wybłagać Boga, by zrobił wreszcie porządek z tym żydowskim rządem - zwierza się pani Bożena, trzymając w ręku błękitny różaniec.

Słyszy to mężczyzna po pięćdziesiątce, w koszuli i krawacie. - Ludzie, na Boga, co wy opowiadacie! Tusk jest takim samym Polakiem jak Kaczyński - mówi.

Zgromadzeni pod krzyżem podbiegają do niego. Starsza pani w kapelusiku zaczyna krzyczeć: - Cicho, nie rozmawiamy z nim! To agent WSI. On ma zadanie siać tu zamęt.

- Wynocha! Tu są katolicy i Polacy. Nie ma tu miejsca na takich wywrotowców - dodaje pani Marzena z Ruchu Odbudowy Polski. Mężczyzna przez chwilę próbuje dyskutować. W końcu zniechęcony odchodzi.

Bolszewik i Rusek

Wtedy na Krakowskim Przedmieściu pojawia się blondyn po trzydziestce. Na chodniku stawia czarny radiomagnetofon. Błyszczy na nim naklejka z podobizną Lecha Kaczyńskiego i napisem "Mój prezydent".

- Tu pod Pałacem jeszcze mówi się w naszym języku, więc to najlepsze miejsce, by posłuchać ostatniego polskiego radia - stwierdza i przekręca gałkę. Z głośników płynie głos księdza: - Tu Radio Maryja.

Grupka milknie.

Po kilku minutach znów ożywa dyskusja. Tym razem tematem jest pochodzenie prezydenta elekta Bronisława Komorowskiego. Głosy są podzielone. Starsi są pewni, że to Żyd. Młodsi mają wątpliwości. Blondyn z lokami upiera się: - To na pewno Rusek. Konflikt rozstrzyga mężczyzna w kucyku.

- Dziadek Komorowskiego był bolszewikiem o nazwisku Szczynukowicz. Zabijał Polaków w Bitwie Warszawskiej. Potem uciekł z naszej niewoli, wyrżnął całą szlachecką rodzinę Komorowskich. Potem ukradł ich nazwisko. Teraz jego wnuk Bronisław udaje Polaka - ogłasza.

Wszyscy potakująco kiwają głową. - Teraz wszystko jasne - mówi pani w białym kapelusiku.

Starszy mężczyzna wyciąga z teczki kartkę i zaczyna zbierać podpisy pod apelem, by krzyża nie usuwać. Czytamy na niej: "Żadna, nawet najbardziej totalitarna władza nie zdoła wykorzenić w Polakach dążenia do WOLNOŚCI I NIEPODLEGŁOŚCI. Ta władza również nie zastraszy Nas i nie zagłuszy w Nas dążenia do wyjaśnienia tajemnicy smoleńskiej pułapki".

Farbują się, aby podsłuchać

- Ten krzyż musi zostać na rok. W tym czasie zdecydujemy, jakim pomnikiem uczcić tu zmarłych męczeńską śmiercią Polaków pod Smoleńskiem - tłumaczy Edward Mizikowski z Ruchu 10 kwietnia 2010. Ludzie chwytają za długopisy. Kartka zapełnia się w kilka minut.

Tuż przed północą tłum się przerzedza. Kobiety kończą odmawiać różaniec i odchodzą. Obok grupki zwolenników krzyża przechodzi para Anglików. Podejrzliwie przygląda im się pani Joanna, korpulentna kobieta koło czterdziestki. Bierze mnie na bok i szepcze do ucha: - Kochaniutka, musimy być bardzo ostrożni - mówi.

- Dlaczego? - pytam.

- Oj, jak ty życia nie znasz - kontynuuje. - Tu przychodzą podsłuchiwać Żydzi z "Gazety Wyborczej". Farbują się na blond dla niepoznaki. Mówią w obcych językach. Ja ich zawsze bezbłędnie rozpoznam po dużym garbatym nosie i nienawiści w oczach. Po tobie to widać, że jesteś rasową Słowianką.

O godz. 1 w nocy pod krzyżem zostaje kilka osób. Trzy starsze panie siedzą na rozkładanych krzesełkach. Pan Andrzej kuca i znów włącza Radio Maryja. - To jest już wojna - mówi. - Nie odpuścimy. Jak te Żydki z rządu przyjdą po nasz krzyż, to zobaczą, co to znaczy nasz gniew - zapowiada.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Włos zjeżył mi się na głowie :szok: Serio nie zdawałem sobie do końca sprawy z tego ogromu jadu, nienawiści i zaślepienia.

tygryska 
Znikopis

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-07-15, 13:49   

joe poruszasz sie wsrod ludzi ktorzy maja duzo tolerancji dla wszystkich ;) ja na szczescie tez ;)

jacek 
Dziejopis

Wysłany: 2010-07-15, 13:52   

joe alex napisał/a:
Włos zjeżył mi się na głowie :szok: Serio nie zdawałem sobie do końca sprawy z tego ogromu jadu, nienawiści i zaślepienia.

Joe - młody jesteś, to i se sprawy nie zdawałeś ;) Ja w mieście taki cyrk już miałem, a niedługo będzie kolejny. 10 lat temu w brzozę/ klon/ baobab *) na skwerze w centrum miasta pierun pier***nął... - niby nic a zaraz się zaczęło... że znak boży, że rok millenijny; chwila moment krzyż się pojawił, najpierw niepozorny, rósł jednak szybko i zdrowo; teraz stoi taki paszkwil i nie wiadomo co z nim zrobić; jak były próby przeniesienia krzyża, to właśnie zaraz ukonstytuował się komitet jego obrońców, operujący takim samym językiem, jaki zacytowałeś; także przykuwanie się łańcuchami, darcie ryja, spektakle radiomaryjne itp.; nawiasem mówiąc szefową komitetu jest stara partyjna krowa, były szermierz POP, skutecznie donosząca onegdaj na koleżanki i kolegów do sb.

I chociaż miasto ugięło się i krzyż zostanie niestety tam gdzie jest, to blokuje jednak plany miasta co do rewitalizacji skweru i okolic, także wojenki będę miał wkrótce ciąg dalszy...

a - i ciekawostka - tablicy na krzyżu nie chciał poświęcić żaden ksiądz z diecezji ;) ciekawe czemu? - nie pamietam tekstu - ale najwyżej przy okazji go spiszę i zapodam.

*) niepotrzebne skreslić

ene 
Fotomajster
ene ene ene :>

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-07-15, 14:27   

rączki opadają ;-)

nawet nie chce mi się komentowac :)

Nefra
Znikopis

Wysłany: 2010-07-15, 15:03   

jacek napisał/a:

a - i ciekawostka - tablicy na krzyżu nie chciał poświęcić żaden ksiądz z diecezji ;) ciekawe czemu? - nie pamietam tekstu - ale najwyżej przy okazji go spiszę i zapodam.

bo cud musi byc zbadany i uznany przez kosciół, a kościoł nie jest skłonny by wyrywac miastu teren i tworzyc na nim obszar sacrum- ktory poprzez wyswięcenie bedzie podlegał ich jurysdykcji ;)

jacek 
Dziejopis

Wysłany: 2010-07-15, 16:06   

w sumie masz rację - Kościół nawet nie był niechętny pomysłowi przenosin ;) ... ale... bez tablicy 8)

a co do artykułu, to jeszcze ciekawy komentarz spod niego:

"600 lat temu dlaiśmy radę obrońcom krzyża
Autor: w12121 15.07.10, 13:06

z katolickiego zakonu im Najświętszej Maryi Panny. To tych nowych im Radia
Maryja i Ojca Dyrektora też powinniśmy pogonić!"

rotfl

Myszor 
Dziejopis

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2010-07-15, 16:28   

jacek napisał/a:

Ja sobie niestety zdawałam z tego sprawę. I chyba wolałabym pozostać nieświadoma :/

joe alex 
Gryzipiórek

Wysłany: 2010-07-15, 19:37   

Myszor napisał/a:
Ja sobie niestety zdawałam z tego sprawę. I chyba wolałabym pozostać nieświadoma :/

Teoretycznie niby wiedziałem, ale nigdy nie zdarzyło mi się spotkać z taką reakcją jak w tym artykule. Smutne i przerażające :/ A najgorsze, że dialog praktycznie na nic się zdaje.

RobinOfSherwood
Fotomajster

Wysłany: 2010-07-15, 21:23   

Cytat:
ogromu jadu, nienawiści i zaślepienia.
to tylko wierzący (w O.T.D.) ludzie.. nie rozumiem gdzie Ty widzisz ten jad? przecież to nic innego jak katolicka, kościelna miłość.. a Ty sie tak czepiasz... Ty diabelskie nasienie ;)

necro 
Administrator
Mistrz Straszenia

Wysłany: 2010-07-15, 21:27   

RobinOfSherwood napisał/a:
a Ty sie tak czepiasz

jak nic Ruski, agent bolszewicko-żydowskiej frakcji farbowanych blondynów WSI :mlot:

ja tylko nie rozumiem jak oni to potrafią mówić z takim zacięciem i powagą ... ciemna masa

RobinOfSherwood
Fotomajster

Wysłany: 2010-07-15, 21:38   

tylko nie farbowanych tylko nie farbowanych :P

joe alex 
Gryzipiórek

Wysłany: 2010-07-15, 21:44   

necro napisał/a:
jak nic Ruski, agent bolszewicko-żydowskiej frakcji farbowanych blondynów WSI :mlot:

Mam jeszcze garbaty nos i mówię w obcych językach, to już w ogóle :bag:

derbullaw 
Wierszokleta

Wysłany: 2010-07-15, 21:50   

RobinOfSherwood napisał/a:
przecież to nic innego jak katolicka, kościelna miłość

Daleko mi do katolika praktykującego (niepraktykującego też coraz dalej :lol: ), ale to za daleko posunięta myśl. Moim zdaniem poleciałeś Robinie za mocno w drugą stronę. Tak se tylko mówię, bo jestem wrażliwy na każdy rodzaj skrajności i uogólnienia :-P .

Co do artykułu, to zdałem sobie sprawę po katastrofie, dlaczego w Polsce "przed i w trakcie rozbiorowej" był taki pier...nik.
Przebrzydły osrał Cię ptak

Na jedno przyszła pora
Wezwij Inkwizytora!

zuraw 
Dziejopis
zizu / zły policjant

Wysłany: 2010-07-15, 22:07   

Aaa tam. Po prostu musicie się pogodzić, że wg. takich ludzi Polska może być biedna, ciemna ale musi być katolicka. I że żadnymi argumentami nie przemówicie.

I tak samo jak myślę, że ten krzyż można już gdzieś przenieść, tak samo uważam że nie powinno być w sejmie kaplicy, w klasach krzyży na ścianach (ew. w jednej sali gdzie by się odbywała religia), i nie powinno też być krzyży na drogach gdzie był jakiś tragiczny wypadek stawianych samowolnie przez rodziny.

aaa.. i takich cudów też być nie powinno:
http://i34.tinypic.com/20hmxap.jpg
Osobiście przeze mnie wypatrzone. Też podobno z okazji śmiertelnego wypadku drogowego.

InterSix
Dalekopis
i to grafoman

Wysłany: 2010-07-15, 22:26   

zuraw napisał/a:
i nie powinno też być krzyży na drogach gdzie był jakiś tragiczny wypadek stawianych samowolnie przez rodziny.

A to dlaczego - pójdźmy dalej i tam gdzie ktokolwiek zginął postawmy krzyż. Czy spadł z drzewa czy przejechała go furmanka, zabity z kuszy, łuku, procy. Tylko bez żadnych skrupułów - tak od 14 kwietnia 966.

:mlot:

Odpowiedz do tematu