Pomogła: 9 razy Wiek: 61 Dołączyła: 25 Lut 2007 Posty: 12655 Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-01-23, 05:43 kuchnia gazowa czy indukcyjna
w sumie to tez sprzet mam pytanie - ktos z was uzywal kuchni indukcyjnej? jesli tka to jakie wrazenia? moje mlode w zwiazku z planowanym remontem kuchni chce kuchnie indukcyjna - ja nie jestem przekonana... mam dylemata
_________________ kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 1881 Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-01-23, 06:47
Ja na takiej gotować nie potrafię, tzn lepiej, o wiele lepiej obsługuje mi się gazowe, tam jest żywy ogień. Inna sprawa że do indukcyjnej powinno się pewnie mieć inne garnki/patelnie niż do gazu.
Wadą gazu jest to, że jest więcej syfu, bo ze spalanego gazu leci "popiół", a przy płycie elektrycznej nie. No ale ja do płyty nie jestem przekonany.
Pomogła: 1 raz Wiek: 25 Dołączyła: 26 Maj 2008 Posty: 1034
Wysłany: 2014-01-23, 07:20
Ja używałam tylko tyle o ile u rodziców Mada i też nie jestem przekonana. Oni mają taką nie w 100% indukcyjną, tylko taką gdzie te obszary się nagrzewają, jak tam upadnie jakiś ochłap z gara to tragiczny smród spalenizny jest momentalnie wszędzie. Owszem, wygląda to ładniej niż klasyczne palniki, ale może to faktycznie wina niedopasowanych naczyń, sterowanie mocą grzania jest bardzo oporne (jak na moją nogę, bo inni mogą na to zupełnie nie zwrócić uwagi).
Pomogła: 9 razy Wiek: 61 Dołączyła: 25 Lut 2007 Posty: 12655 Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-01-23, 08:18
no akurat mlode w ramach programu nowoczesnosc w domu i zagrodzie chce kupic taka ktora wykrywa garnek wiec nie ma problemu ze cos kapnie i sie pali - tzn. cala sie nie nagrzewa...
_________________ kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Pomógł: 55 razy Wiek: 41 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 11315 Skąd: Tai chi
Wysłany: 2014-01-23, 08:58
Podstawowe pytanie - czy to się w ogóle opłaca. Nie wiem, czy gaz nie będzie tańszy niż prąd do gotowania.
Gdybym miał kupować to raczej gazową. Jedyny argument na rzecz indukcyjnej to bezpieczeństwo, bo te, które faktycznie wykrywają garnek np. nie poparzą dzieciaka jak na nią wlezie. Kumpel ma w domu indukcyjną i marudzi, bo z tym jest ciężko, jeśli chcesz postawić jakiś naprawdę duży gar na tym. Takie garnki kosztują kupę kasy, a zwykłe na indukcji nie zadziałają.
_________________ "Bo poza tym, że gubisz włoski to jesteś całkiem ślicznym facetem."
Pomogła: 9 razy Wiek: 61 Dołączyła: 25 Lut 2007 Posty: 12655 Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-01-23, 09:32
w nowych garnki z olkusza sie bardzo dobrze sprawdzaja, ogolnie emaliowane - a takie i tak uzywam... bezpieczenstwo wazne dla mnie mocno - mama jest coraz starsza i zdarzalo sie juz ze zapomniala gazu wylaczyc... koszty podobno porownywalne - nawet jesli z 10-20 zl drozej miesiecznie to nie robi specjalnie mi roznicy
kuchnie mlode chce kupic taka ktora ma rozpoznawanie sensoryczne wiec wielkosc garnka nie ma znaczenia - wykrywa po prostu
_________________ kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Pomogła: 5 razy Wiek: 42 Dołączyła: 14 Mar 2007 Posty: 865 Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2014-01-23, 10:03
batou napisał/a:
...Jedyny argument na rzecz indukcyjnej to bezpieczeństwo...
Dla mnie najważniejszym argumentem przemawiającym za indukcyjną jest to, że łatwiej jest ją utrzymać w czystości. Osobiście posiadam gazową na szkle - wyczyszczenie tego dziadostwa graniczy z cudem. Ciągle jakieś smugi zostają. Przy najbliższej okazji zmienię na indukcję
Zatem Tysiu - jeśli gazówka, to na pewno nie na szkle Ładnie to to wygląda, ale koszmarnie się czyści
Jeśli chodzi o opłacalność, to porównania nie mam, bo indukcji używałam tylko u siostry - ogólne wrażenie na plus, nie zauważyłam żadnych problemów ze sterowaniem... ale to pewnie zależy od rodzaju płyty.
W Gdyni mam płytę ale nie indukcyjna. Nagrzewa się toto dość długo ale jest proste w utrzymaniu czystości. W Łodzi trafiła nam się indukcyjna używałam jej jak na razie raz i to krótko ale pierwsze wrażenie jest takie ze gotuje bardzo szybko, z utrzymaniem czystości równie pozytywnie jak przy zwykłej płycie. Jakbym sobie kuchnie robiła byłaby to raczej indukcja. Poza tym warto wspomnieć jeśli chodzi o bezpieczeństwo ze palnik w indukcyjnej jest na tyle ciepły na ile nagrzał go garnek. Poza tym jeśli chodzi o płyty jakiekolwiek to cześć z nich posiada ramkę dookoła która moim zdaniem jest cenna w momencie gdy coś kipi, stanowi ona swoista zaporę przed rozlaniem gorącego płynu na resztę kuchni. Jak będziesz miała ochotę protestować to zapraszamy
_________________ Creation. That is why we are here.
Pomogła: 9 razy Wiek: 61 Dołączyła: 25 Lut 2007 Posty: 12655 Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-01-23, 10:41
aniu pewno bede chciala przetestowac na razie jestem na etapie myslenia ale ogolnie jestem coraz bardziej nastawiona pozytywnie do indukcyjnej
z tego co wiem to bardzo duzo zalezy od rodzaju indukcyjnej - ale tu zdaje sie na mlodego ktory ma tendencje kupowania jak najnowoczesniejszych rzeczy (chociaz nieprzebajerowanych), utrzymanie w czystosci jest wazne, aktualnie mam kuchnie gazowa ktora ma kratki pod garnki calosciowe (jak cos sie rozleje to nie da sie kawalka podniesc trzeba calosc) i na dokladke jakis inteligentny projektant wymyslil sobie rowki rozne uładniające kuchnie - skutkuje to przeklinaniem moim przy myciu
_________________ kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Pomógł: 55 razy Wiek: 41 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 11315 Skąd: Tai chi
Wysłany: 2014-01-23, 15:58
No i warto też wiedzieć jaką się ma instalację elektryczną w kuchni. Jak ma się dostępną 3 fazową to luz, a jak nie, to podobno nie grzeje to za dobrze.
_________________ "Bo poza tym, że gubisz włoski to jesteś całkiem ślicznym facetem."
No i warto też wiedzieć jaką się ma instalację elektryczną w kuchni. Jak ma się dostępną 3 fazową to luz, a jak nie, to podobno nie grzeje to za dobrze.
Zalety
- lepszy smak potraw (według wielbicieli kuchni gazowych)
- tania w eksploatacji
- niska cena zakupu
- niezależna od dostawcy energii elektrycznej
- mała podatność na awarie
Wady
- niebezpieczna – ze względu na możliwość poparzeń, wystąpienia nieszczelności instalacji
- mniej zaawansowana technologicznie
- długi czas gotowania ze względu na duże straty energii (sprawność na poziomie 40%)
- trudniejsza w utrzymaniu czystości
- konieczność doprowadzenia łącza gazowego lub kupowania butli gazowej
- osad z tłuszczu na ścianach i możliwość przypalenia garnków
- konieczne jest spełnienie dodatkowych wymagań instalacyjnych jak sprawna wentylacja, komin
Tradycyjna płyta elektryczna (ceramiczna)
Zalety
- tańsza w zakupie niż płyta indukcyjna
- krótszy czas gotowania niż na płycie gazowej
- łatwa w utrzymaniu czystości
- wiele dodatkowych funkcji
- brak osadzania się dużych ilości oparów tłuszczu i brak możliwości spalenia garnków
Wady
- brak możliwości gotowania, gdy zostanie wyłączony prąd
- droższa w eksploatacji w porównaniu z kuchenką gazową
- większa podatność na awarie (ze względu na elektronikę)
- możliwość poparzenia się przez nagrzaną płytę
Płyta indukcyjna
Zalety
- bardzo krótki czas gotowania (sprawność na poziomie 95%)
- zaawansowana technologicznie
- bezpieczna
- łatwa w utrzymaniu czystości
- koszt gotowana porównywalny do płyty gazowej
- brak osadzania się drobin tłuszczu i spalonych garnków
Wady
- droga w zakupie
- konieczność kupna garnków wykonanych ze stali ferromagnetycznej
- duża podatność na awarie
Koszt Płyt
W zależności od tego, jakie warunki początkowe zostaną przyjęte, koszt kuchni gazowej może okazać się niewielki jak i przewyższać zakup kuchni indukcyjnej.
Płyta ceramiczna
1. Najprostszą płytę ceramiczną można otrzymać za ok. 500 zł
2. Jeśli instalacja tego wymaga należy poprowadzić dodatkowy kabel. Cena jest zależna od długości oraz ceny, którą zażyczy fachowiec, a więc ok. 100-150 zł
Podsumowanie: 650 zł
Płyta indukcyjna
1. Najtańsza płyta indukcyjna kosztuje ok. 800 zł
2. Podobnie jak w przypadku płyty ceramicznej może być konieczne poprowadzenie kabla – ok. 100-150 zł
3. Niezbędne są również specjalne garnki (choć niektóre starsze naczynia mogą być również z materiałów ferromagnetycznych) – ok. 500 zł
Podsumowanie: 1450 zł
Płyta gazowa
1. Najtańsza płyta gazowa kosztuje - ok. 300 zł
2. Przyłącze gazowe – ok. 3000 zł (alternatywą jest kupowanie butli gazowej)
3. Kanał wentylacyjny w kominie konieczny do nawiewu powietrza – ok. 2000 zł
Podsumowanie: 300 - 5300 zł
W większości przypadków przy kupnie nowej kuchni gazowej nie trzeba zastanawiać się nad dodatkowymi kosztami. Dlatego też jeśli nie ma przyłącza gazowego, warto wziąć pod uwagę kupno płyty indukcyjnej. Należy również rozważyć wszystkie zalety oraz wady stosowania każdej z nich i zdecydowanie co jest ważniejsze: niski koszt zakupu czy też komfort użytkowania.
Są to elementy warte rozważanie, gdyż dobrze kupiona kuchnia posłuży przez lata.
_________________ Creation. That is why we are here.
Pomogła: 9 razy Wiek: 61 Dołączyła: 25 Lut 2007 Posty: 12655 Skąd: z tej samej bajki
Wysłany: 2014-01-23, 17:13
garnki jak sie okazuje mam z olkusza ktore sie nadaja do kuchni indukcyjnej
instalacja planowana jest i tak nowa wiec bylaby po prostu zrobiona wczesniej...
z tego co dopadlam ludzi ktorzy takowe indukcyjne uzywaja to koszty nie sa duzo wyzsze - jeszcze pomysle ale zaczynam sie do niej przekonywac
_________________ kot tez czlowiek tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach