Strona Główna Fahrenheit 451
rozmowy o książkach, muzyce, filmie i... wszystkim innym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wątek taki "trochę kulinarny"
Autor Wiadomość
Nefra
Znikopis


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 23 Lis 2006
Posty: 10636
Skąd: z Matrixa
  Wysłany: 2007-05-09, 10:24   Wątek taki "trochę kulinarny"

kliknij w wybrany temat ;)


Banany zapiekane na ruszcie
Barszcz z kiszonych burakow
Ciasto francuskie
Churgipen czyli wątróbka inaczej
Ciasto hugina
ciasto na pizzę
Ciasto z jabłkami – Szarpanek
Cukinia z grilla
Cytrynówka
Deser bananowy
Deser z brzoskwiń[gorący]
Flaczki z boczniaków
Flaki w sosie smietanowym
fondue
Gofry
Grejfrutówka by Metz
Gulasz wg Tysi
Gulasz z kurczaka
kapuśniak
Karp w cebulowej galarecie
Kruche Ciasto ze Śliwkami
Kurczak curry
Kurczak w pomidorach
Kurze cycki wg robinka
Kurze piersi z piekarnika
Likier malibu
Likiereczek z malineczek
Naleśnikowy tort szpinakowo-serowy
Nalewka wiśniowa
Nalewka z Aronii
Nalewka z aronii2
Nalewka z pigwy
Naleweczka z malineczek
Omlet
Papryka marynowana(konserwowa)
Paprykarz a’la Nefra
Potrawa z soczewicy i tunczyka
Potrawka
Rafaello
Ramen z kurczaka
Ryba po grecku
sałatka czosnkowa
Sałatka - gyros
Sałatka stożkowa
Sałatka warstwowa 1
Sałatka warstwowa 2
Sałatka warzywna z przewagą ziemniaków
Sałatka wiosenno-letnia ze świeżych warzyw
Sałatka z ajerkoniakiem
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z paluszków krabowych
Sałatka z pieczarkami
Sałatka z szynką konserwową
Sos pomidorowy
sos zlotowy
Spaghetti z sosem serowym
Szybka salatka z rukolą
Szpinak z kiwi
Szpinak z makowym sosem
Śledzie gotowane
Wątróbki kurze z cebulą i jabłkami
Wiosenny placek z rabarbarem
Zalewajka
Zalewajka z maślakami
Zupa meksykańska
Żur
_________________
Ostatnio zmieniony przez batou 2011-02-17, 12:21, w całości zmieniany 43 razy  
 
 
madziaro 
Znikopis
fiefiórka


Pomogła: 8 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 29 Sty 2007
Posty: 9898
Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2007-05-09, 20:11   

Nefra Ty im wrzuć tutaj ten przepis na leczo/paprykarz, a ja go uzupełnię o to, co ja jeszcze dodaję :D

lubicie sałatki? a czosnek? jak tak, to już wrzucam przepis na sałatkę czosnkową :)

ser zolty (salami, albo morski),
kukurydza z puszki,
groszek (może być mrozony - wrzucić go dosłownie na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedzić),
kielbasa gruba ( najlepiej jakas szynkowa, ale to jak się lubi, nie nadaja sie tylko mocno podsuszane, wypróbowane z mielonką i tez byla dobra),
marchewka i ziemniaki (marchewki dodaje ze 2 i z 3 ziemniaki a czasami wcale ich nie daje) - oczywiście mają być gotowane Smile
a teraz najwazniejsze: majonez i czosnek (do majonezu wycisnij czosnek - od tego ile zabkow wycisniesz zalezy pikantnosc salatki),
wymieszaj wszystkie skladniki z majonezem i dopiero teraz przyprawiaj sola i ewentualnie pieprzem ( z reguly kielbasa i ser sa slone, dlatego polaczone z innymi produktami i z majonezem juz całkiem nieźle dosalają sałatkę); a poza tym dodawaj co lubisz. Z mojego doświadczenia wynika, że dobrze jeszcze dodać kiszone ogórki :)
_________________
Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
 
 
Grzechu 
Wierszokleta


Pomógł: 10 razy
Wiek: 34
Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 637
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2007-05-09, 20:16   

fajny temat, podoba mi sie :) lubici ostre zarelko? :)

RAMEN

Skladniki:
4 piersi z kurczaka
4 cebule zwykle (srednie)
4 cebule czerwone (srednie)
3 papryki (kolor obojetnie jaki)
2 chinskie mrozonki - warzywa
kapusta pekinska (3/4)
ramen (chinski makaron z zupki)
sos sojowy 150 ml
olej
przyprawy (papryka w proszku, granulowany czosnek, sol, pieprz)

Przepis:
Piersi kurczaka umyc i pokroic w kostke, wielkosc nie ma znaczenia. Wsadzic do miseczki i zalac sosem sojowym okolo 75ml. Posypac obficie papryka w proszku (slodka i ostra), zamieszac i odstawic na minimum 20 minut do lodowki. W tym czasie przygotowac sobie reszte tzn: Pokroic cebule na cwiartki, papryke i kapuste pekinska wedle uznania. Do garnka wlac olej i wrzucic mieso, jak sie zetnie dodac cebule i przykryc pokrywka. Mieszac i dolac sosu sojowego. Gdy celuba zmieknie, dodac papryke i dusic. Przyprawy dodawac wedle uznania. Po kilku minutach gdy papryka bedzie miekka dodac mrozonki i dalej dusic. W tym czasie ramen zalac wrzatkiem zeby zmiekl i wylozyc na talerz. Dodac kapuste pekinska i dusic. Gdy wszystko zmieknie i bedzie cieplutkie doprawic do smaku i wylozyc na makaron. Wymieszac i zajadac sie. :)
_________________
Ironia. Królowa Polaków.
 
 
madziaro 
Znikopis
fiefiórka


Pomogła: 8 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 29 Sty 2007
Posty: 9898
Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2007-05-09, 20:27   

mhm brzmi ciekawie, trzeba będzie spróbować :)
_________________
Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
 
 
Grzechu 
Wierszokleta


Pomógł: 10 razy
Wiek: 34
Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 637
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2007-05-09, 20:43   

smakuje tez ciekawie ;) ja lubie takie cuda :)
_________________
Ironia. Królowa Polaków.
 
 
Nefra
Znikopis


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 23 Lis 2006
Posty: 10636
Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2007-05-09, 21:00   

uwielbiam wszystko co ostre i co mocno piecze :D

madź, jaki przepis na leczo ?? ? :mysli:
_________________
 
 
madziaro 
Znikopis
fiefiórka


Pomogła: 8 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 29 Sty 2007
Posty: 9898
Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2007-05-09, 22:13   

ten, który mi kiedyś na seniorach podawałaś, ale jak nie wiesz, który to ja go tutaj wkleję :)

PAPRYKARZ a’la Nefra


prostota przepisu polega na tym, że robię wszystko "na winie" czyli co się nawinie :)
zaczynamy tak:
-w duży garnek trochę wody, kostkę rosołową, tudzież inne kostki np. bazylię, pietruszkę, paprykę - knorra.
- jednocześnie na patelkę trochę tłuszczu i obsmażamy w dużą kostkę, lub słupki posiekane; kawałki wędliny, boczku, kiełbasy (mogą być resztki)
- jak się zacznie letko zasmażać do tego dorzucić pokrojona w plastry cebulę i 2 ząbki czosnku
-to władować po podsmażeniu (zrumienieniu w zasadzie - cebula nie może się przypalić) do gara z gotującą się już wodą z kostkami
- patelnię gorącą przepłukać pod wrzątkiem, znowu na to trochi tłuszcza i pokrojoną na cztery i potem w poprzek (no wiesz jak, w poprzeczne paski) paprykę, do niej można dowalić kabaczka, bakłażana albo cukinię (bakłażan to wredne warzywko; trza go najsamprzód w takie 1 cm plastry posiekać i na dwie strony posolić - potem spłukać z niego ciecz - utraci wtedy gorzki smak i jest cacy)- wszystkie sieknięte w kostkę (1 cm sześcienny)- cukinie, kabaczka trza ze skory obierać, bakłażana nie.
- No i pozostaje wszystko w jeden gar wrzucić - dodać papryki proszkowanej słodkiej, można ostrej też jak kto lubi - trochę maggi czy czegoś podobnego (sos sojowy np.), i koncentrat pomidorowy - albo sok, ale to w zależności od tego czy koncentrat czy sok trza wyczuć ile tej wody na początek dać.
Ogólnie to powinno być dość gęste, gęściejsze niż zupa gulaszowa albo tzw. potrawka
no i mieszać na patelniach by się nic nie przypaliło

i teraz moje delikatne modyfikacje - wrzucam jednego lub dwa pokrojone na kawałki pomidory na patelnię, kiedy podsmażam paprykę. I przede wszystkim dodaję parówki - dla mnie to jest podstawowe mięso w tej potrawie :) . Do tego jak każdą potrawę zawierającą pomidory daję szczyptę cukru - świetnie podkreśla smak pomidorów. Z przypraw daję jeszcze chilli, czarny pieprz, bazylię suszoną, pieprz cayenne i odrobinkę tabasco :)
_________________
Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
 
 
Nefra
Znikopis


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 23 Lis 2006
Posty: 10636
Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2007-05-09, 22:54   

No jakby mój charakter pisma, ale ja się tu mniej luźno wysławiam jak na seniorach :P rotfl
_________________
 
 
madziaro 
Znikopis
fiefiórka


Pomogła: 8 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 29 Sty 2007
Posty: 9898
Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2007-05-09, 22:57   

no i się sprawa rypła rotfl
_________________
Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
 
 
Nefra
Znikopis


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 23 Lis 2006
Posty: 10636
Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2007-05-09, 23:27   

tja... nefra... jak to dog... tu cos chlapnie, tam cos ogonem przewróci i ciągle się cieszy... rotfl
_________________
Ostatnio zmieniony przez Nefra 2009-01-13, 15:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pragne 
Dalekopis
Magda


Pomogła: 5 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 26 Sty 2007
Posty: 770
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-05-10, 08:16   

I już zgłodniałam :D
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=jRyXtrWd_p8
 
 
Nefra
Znikopis


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 23 Lis 2006
Posty: 10636
Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2007-05-10, 09:31   

a wiesz, że ja tez i mam ochotę na to leczo.:)

A znacie może przpis na cukinie z grilla? wiem że trzeba pokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie ( 1 mm) plastry i moczyć troche w takiej zalewie ... sos sojowy z czyś i własnie tego czegoś nie pamiętam :/
_________________
 
 
Grzechu 
Wierszokleta


Pomógł: 10 razy
Wiek: 34
Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 637
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2007-05-10, 16:49   

ja czesto przegladam sobie ta stronke
http://kuchnia.o2.pl/
zawsze cos nowego ciekawego sie znajdzie i mozna upichcic :)
_________________
Ironia. Królowa Polaków.
 
 
madziaro 
Znikopis
fiefiórka


Pomogła: 8 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 29 Sty 2007
Posty: 9898
Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2007-05-10, 17:21   

T_I_L_L napisał/a:
ja czesto przegladam sobie ta stronke
http://kuchnia.o2.pl/
zawsze cos nowego ciekawego sie znajdzie i mozna upichcic :)

też często tam zaglądam i wyszukuję czegoś nowego.... a potem oczywiście przerabiam po swojemu lol

Nefra - my właśnie wczoraj skończyliśmy to leczo, w 2 dni poszło :)
_________________
Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
 
 
Grzechu 
Wierszokleta


Pomógł: 10 razy
Wiek: 34
Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 637
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2007-05-10, 17:39   

madziaro napisał/a:
a potem oczywiście przerabiam po swojemu

to tak jak ja :) az sie prosi zeby dodac czegos swojego :D
_________________
Ironia. Królowa Polaków.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Link do Shoutbox

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group