Pomogła: 8 razy Wiek: 42 Dołączyła: 29 Sty 2007 Posty: 9908 Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2007-05-09, 21:11
Nefra Ty im wrzuć tutaj ten przepis na leczo/paprykarz, a ja go uzupełnię o to, co ja jeszcze dodaję
lubicie sałatki? a czosnek? jak tak, to już wrzucam przepis na sałatkę czosnkową
ser zolty (salami, albo morski),
kukurydza z puszki,
groszek (może być mrozony - wrzucić go dosłownie na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedzić),
kielbasa gruba ( najlepiej jakas szynkowa, ale to jak się lubi, nie nadaja sie tylko mocno podsuszane, wypróbowane z mielonką i tez byla dobra),
marchewka i ziemniaki (marchewki dodaje ze 2 i z 3 ziemniaki a czasami wcale ich nie daje) - oczywiście mają być gotowane Smile
a teraz najwazniejsze: majonez i czosnek (do majonezu wycisnij czosnek - od tego ile zabkow wycisniesz zalezy pikantnosc salatki),
wymieszaj wszystkie skladniki z majonezem i dopiero teraz przyprawiaj sola i ewentualnie pieprzem ( z reguly kielbasa i ser sa slone, dlatego polaczone z innymi produktami i z majonezem juz całkiem nieźle dosalają sałatkę); a poza tym dodawaj co lubisz. Z mojego doświadczenia wynika, że dobrze jeszcze dodać kiszone ogórki
_________________ Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 638 Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2007-05-09, 21:16
fajny temat, podoba mi sie lubici ostre zarelko?
RAMEN
Skladniki:
4 piersi z kurczaka
4 cebule zwykle (srednie)
4 cebule czerwone (srednie)
3 papryki (kolor obojetnie jaki)
2 chinskie mrozonki - warzywa
kapusta pekinska (3/4)
ramen (chinski makaron z zupki)
sos sojowy 150 ml
olej
przyprawy (papryka w proszku, granulowany czosnek, sol, pieprz)
Przepis:
Piersi kurczaka umyc i pokroic w kostke, wielkosc nie ma znaczenia. Wsadzic do miseczki i zalac sosem sojowym okolo 75ml. Posypac obficie papryka w proszku (slodka i ostra), zamieszac i odstawic na minimum 20 minut do lodowki. W tym czasie przygotowac sobie reszte tzn: Pokroic cebule na cwiartki, papryke i kapuste pekinska wedle uznania. Do garnka wlac olej i wrzucic mieso, jak sie zetnie dodac cebule i przykryc pokrywka. Mieszac i dolac sosu sojowego. Gdy celuba zmieknie, dodac papryke i dusic. Przyprawy dodawac wedle uznania. Po kilku minutach gdy papryka bedzie miekka dodac mrozonki i dalej dusic. W tym czasie ramen zalac wrzatkiem zeby zmiekl i wylozyc na talerz. Dodac kapuste pekinska i dusic. Gdy wszystko zmieknie i bedzie cieplutkie doprawic do smaku i wylozyc na makaron. Wymieszac i zajadac sie.
Pomogła: 8 razy Wiek: 42 Dołączyła: 29 Sty 2007 Posty: 9908 Skąd: Jaworzno/Petawawa, ON
Wysłany: 2007-05-09, 23:13
ten, który mi kiedyś na seniorach podawałaś, ale jak nie wiesz, który to ja go tutaj wkleję
PAPRYKARZ a’la Nefra
prostota przepisu polega na tym, że robię wszystko "na winie" czyli co się nawinie
zaczynamy tak:
-w duży garnek trochę wody, kostkę rosołową, tudzież inne kostki np. bazylię, pietruszkę, paprykę - knorra.
- jednocześnie na patelkę trochę tłuszczu i obsmażamy w dużą kostkę, lub słupki posiekane; kawałki wędliny, boczku, kiełbasy (mogą być resztki)
- jak się zacznie letko zasmażać do tego dorzucić pokrojona w plastry cebulę i 2 ząbki czosnku
-to władować po podsmażeniu (zrumienieniu w zasadzie - cebula nie może się przypalić) do gara z gotującą się już wodą z kostkami
- patelnię gorącą przepłukać pod wrzątkiem, znowu na to trochi tłuszcza i pokrojoną na cztery i potem w poprzek (no wiesz jak, w poprzeczne paski) paprykę, do niej można dowalić kabaczka, bakłażana albo cukinię (bakłażan to wredne warzywko; trza go najsamprzód w takie 1 cm plastry posiekać i na dwie strony posolić - potem spłukać z niego ciecz - utraci wtedy gorzki smak i jest cacy)- wszystkie sieknięte w kostkę (1 cm sześcienny)- cukinie, kabaczka trza ze skory obierać, bakłażana nie.
- No i pozostaje wszystko w jeden gar wrzucić - dodać papryki proszkowanej słodkiej, można ostrej też jak kto lubi - trochę maggi czy czegoś podobnego (sos sojowy np.), i koncentrat pomidorowy - albo sok, ale to w zależności od tego czy koncentrat czy sok trza wyczuć ile tej wody na początek dać.
Ogólnie to powinno być dość gęste, gęściejsze niż zupa gulaszowa albo tzw. potrawka
no i mieszać na patelniach by się nic nie przypaliło
i teraz moje delikatne modyfikacje - wrzucam jednego lub dwa pokrojone na kawałki pomidory na patelnię, kiedy podsmażam paprykę. I przede wszystkim dodaję parówki - dla mnie to jest podstawowe mięso w tej potrawie . Do tego jak każdą potrawę zawierającą pomidory daję szczyptę cukru - świetnie podkreśla smak pomidorów. Z przypraw daję jeszcze chilli, czarny pieprz, bazylię suszoną, pieprz cayenne i odrobinkę tabasco
_________________ Nie wszystko złoto, co się świeci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lis 2006 Posty: 10914 Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2007-05-10, 10:31
a wiesz, że ja tez i mam ochotę na to leczo.:)
A znacie może przpis na cukinie z grilla? wiem że trzeba pokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie ( 1 mm) plastry i moczyć troche w takiej zalewie ... sos sojowy z czyś i własnie tego czegoś nie pamiętam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach