Nie znam sie, nie mam młodszego rodzeństwa ale mam w swoim otoczeniu ośmiolatka dla którego potrzebuje prezent. Chłopiec nie jest typem "kujona" nie garnie się do nauki ani do czytania. Generalnie troche rozrabiak. No i chciałabym mu troche dla przekory, troche żeby zachęcić do czytania kupić książkę, coś co by go zainteresowało ale żeby to nie były kolejne pokemony, bionicle xmeny czy inne takie.... coś co by go wciągneło i zachęciło do czytania.
Jak mówiłam nie mam młodszego rodzeństwa i nie wiem co będzie dla 8 latka odpowiednie. Co panowie czytaliście jak byliście "tak młodzi" ? albo Mamy czym interesują się Wasze dzieci? Albo co zainteresowałoby Wasze młodsze rodzeństwo? Pomożecie?
_________________ Creation. That is why we are here.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lis 2006 Posty: 10914 Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2007-10-13, 20:34
ja swojemu w tym wieku czytałam Nienackiego, Niziurskiego i ... "Władce Pierścieni"
Ale to ja czytałam mu do poduszki Natomiast sam czytał jakies ksiazki z cyklu hmmm... "o karolku"
znalazłam:
Nefra Karolka nie znam ale znam Mikołajka Sama się zaczytywałam mikołajkami
Nefra Mikołajka znasz? Jeśli tak to jak wygląda porównanie Mikołajek vs. Karolek?
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lis 2006 Posty: 10914 Skąd: z Matrixa
Wysłany: 2007-10-13, 20:46
zweryfikowałam z młodym bo ja tych ksiazek nie znam - mówi ze karolek jest smieszniejszy ale moze Mikołajek sensowniejszy bo grubszy i dłuzej będzie czytał
Ja zas poszłabym na odwrót - jesli on nie lubi czytac to grubsza ksiazka go zniechęci a ciensza łatwiej wezmie w reke , tym bardziej ze tych ksiazeczek jest sporo- nawet w bibliotekach i jak mu sie spodoba to mozesz mu drugą kupic na mikołaja a 3 na gwiazdke
A moze po prostu sam do bebloteki polezie?
"dzieci z bullerbyn" go zanudza jak on nie czytelnik i to to grubre jest
Co do "grubości" książki też pomyslałam żeby wziąć coś nie dużego... Jak widze 96 pierwsza część wiec chyba bedzie ok a potem jak sie "skarolkuje" chłopak to może uda się go "przerzucić" na coś ambitniejszego
Dzięki Nefra