Strona Główna Fahrenheit 451
rozmowy o książkach, muzyce, filmie i... wszystkim innym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Książki dobre i "familijne"
Autor Wiadomość
Nefra
Znikopis

Wysłany: 2008-02-18, 11:31   Książki dobre i "familijne"

Nie mamy chyba jednak tematu w którym polecamy ksiązki "dla każdego" czyli takie które moga i lubią czytac wszyscy.

Moje dziecko (12 lat) skończyło "Jakuba Wędrowycza"- Pilipiuka, jest w połowie Morimera - Piekary, jeszcze ma na tapecie "Muszkieterów" Dumasa.
I pyta mnie co dalej.
Może coś podsuniecie, bo nie wiem co mu polecić.
Wpisujcie tu wszystkie takie ksiazki które Wam pamięc nasunie albo w rękę wpadną.
Może Pilipuk coś równie fajnego jak Jakub napisał?

salat 
Dziejopis

Wysłany: 2008-02-18, 12:16   

no nie wiem, może Harry'ego Pottera? A z innych to polecam "Robinsona Crusoe" Defoe i "Tajemniczą wyspę" Verne'a. Zwłaszcza "Tajemnicza wyspa" jak dla mnie jest świetna, przeczytałem już chyba z 5 razy :)

batou 
Moderator

Wysłany: 2008-02-18, 12:34   

salat napisał/a:
Zwłaszcza "Tajemnicza wyspa" jak dla mnie jest świetna, przeczytałem już chyba z 5 razy :)

Ja też mniej więcej tyle razy :) Ale jeśli dzieciak Nefi w wieku 12 lat czyta Wędrowycza i Piekarę to ja nie wiem co polecać :P

Nefra
Znikopis

Wysłany: 2008-02-18, 12:47   

no własnie nie wiem czy Verne to jeszcze jest taki...hmmm... dzisiejszy? :>
Harrego mu czytałam wszystko prócz ostatniej - jak wychodziło, więc ostatni tom - dobry pomysł :D niech sie sam teraz weźmie ;)
Czekam na dalsze sugestie do listy ksiazek dobrych dla całej rodziny :-P

salat 
Dziejopis

Wysłany: 2008-02-18, 13:11   

Nefra napisał/a:
czy Verne to jeszcze jest taki...hmmm... dzisiejszy? :>

dzisiejszy czy nie, ksiazka jest rewelacyjna. "Tajemnicza wyspa" to pierwsza książka którą sobie kupiłem. Wydałem wtedy na nią wszystkie pieniądze, które miałem (całe 15,10 PLN). A byłem wtedy chyba w 4 klasie podstawówki i ponad 400 stron pochłonąłem w jeden dzień :D Może jednak warto? ;-)

Mogę polecić jeszcze Sherlocka Holmesa, tez mi sie swietnie czytalo, a z ambitniejszych to moze... ee... "Diune" ? Chociaż chyba za trudna bedzie

Ania 
Znikopis

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-02-18, 13:48   

Może Tolkien?
Albo Życie Pi - Martela?

Edit:

A może Niziurski, Bahdaj albo Terakowska (ale nie koniecznie Ono czy Poczwarka ;) )?

Nefra
Znikopis

Wysłany: 2008-02-18, 14:45   

Niziurskiego i Bahdaja mu czytałam jak miał z 8 lat ale nie wszystko - szczególnie Niziurskiego lubił, więc Cymeon Maksymalny, Adelo zrozum mnie i podobne - dobry pomysł. :macha:
Tolkiena mu czytałam tez juz dosc dawno z 7-8 lat miał - a potem Władcę katował w wersji filmowej tak, że zna na pamięc, ale można by wrócic do Hobbita - tego juz nie pamięta ;) A jak się rozkręci na hobbicie to może i Władcę zaatakuje. ;)

A jak to jest z gwiezdnymi wojnami? Nie czytałam ich a on jest fanem filmów - czy to jest na tyle wciągające i nie za nudne na ten wiek? :>

Diuny i Sherlocka nie czytałam, więc trudno mi ocenić jak to w wersji ksiazkowej wygląda.
Tajemniczą Wyspę, 20000 mil podmorskiej zeglugi i Dzieci Kapitana Granta , wciągnęlam na liste ;)
Jeszcze mi się Fiedler przypomniał i Orinoko - co on napisał podobnego? :mysli:

Natomiast tego : Życie Pi - Martela - nie kojarzę zupełnie .

Ania 
Znikopis

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-02-18, 14:56   

Życie Pi - Martela - Nefra przeczytaj sama a potem mu ew. podsuń

Cytat:
Opis książki: Życie Pi
Międzynarodowy bestseller, laureat Nagrody Bookera 2002 Nie przegap! Ponad 1 000 000 sprzedanych egzemplarzy!!! Zebra ze złamaną nogą, orangutan z Borneo, ważący czterysta pięćdziesiąt funtów tygrys bengalski i szesnastoletni Pi Patel - wyznawca hinduizmu, chrześcijaństwa, a także islamu - wychodzą cało z katastrofy statku płynącego z Indii do Kanady. Co naprawdę wydarzyło się w szalupie dryfującej gdzieś po Pacyfiku? W czym tkwi tajemnica przetrwania? Jak odkryć zdolności pozwalające stawić czoło sytuacjom bez wyjścia? Życie Pi jest książką, która przypomina, czym jest zwykła, głupia żądza życia, wiara we własne możliwości i radość... czytania. W Życiu Pi nie wszystko da się racjonalnie wytłumaczyć i nie wszystko też uda się zrozumieć - kto powiedział, że powieść musi mieć tylko jedno zakończenie? Yann Martel będzie gościł w Polsce na zaproszenie SIW Znak w dniach od 13 do 19 września 2003 roku. Odwiedzi między innymi Warszawę, Łódź, Poznań, Wrocław, Kraków.

Za empik.com

Dora 
Znikopis

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2008-02-18, 16:13   

Zdecydowanie trylogia Philipa Pullmana "Mroczne Materie" ('Zorza Północna', a w nowym wydaniu - 'Złoty Kompas', 'Magiczny Nóż' i 'Bursztynowa Luneta'), wspaniałe książki.
No i mój ukochany i uwielbiany ponad wszystko "Winnetou" Karola Maya nie mógłby zostać pominięty ;) Molestowałam go kiedyś w takim stopniu, że fragmenty z pamięci mogłam recytować.

romek61 
Wierszokleta

Wysłany: 2008-02-18, 17:41   

Gwiezdna wojny fajnie się czyta, ale jest ich ponad setka, ja na razie przeczytałem 60 i zrobiłem sobie przerwę. Winnetou również polecam, czytałem to jak byłem w jego wieku

Hadrianka 
Znikopis

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2008-02-18, 18:16   

Jeśli czyta "Wędrowycza" to może "Norweski Dziennik"? Jakub też tam występuje, a rzecz generalnie bardziej dla młodego czytelnika ;) . I jeszcze "Operacja dzień wskrzeszenia", też Pilipiuk. A jak trochę podrośnie (boć za młody jeszcze) to Lovecrafta trza podsunąć, obowiązkowo. A za dwa latka to i "Zbrodnię i karę" wypadałoby :D A tak poza tym... tak szukam w polskiej fantastyce - o! Białołęcka "Kroniki drugiego kręgu" i Brzezińska "Żmijowa harfa" i "Zbójecki gościniec"... O! "Porachunki z przygodą" Petka, jeśli uda ci się dorwać - genialna rzecz! Niziurski i Bahdaj to rzecz jasna lektura obowiązkowa. I jeszcze "Pan Samochodzik", pierwsze tomy polecam z czystym sercem.

kamka 
Skryba

Wysłany: 2008-02-18, 18:36   

A seria o Tomku Szklarskiego? czy to sie jeszcze teraz czyta?

Hadrianka 
Znikopis

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2008-02-18, 18:42   

Jak dla mnie nudy niesamowite ==' nie przebrnęłam przez ani jedną.

ps. czyta się to co dobre. wiek nie gra roli ;)

joe alex 
Dalekopis

Wysłany: 2008-02-18, 18:44   

batou napisał/a:
A z innych to polecam "Robinsona Crusoe" Defoe i "Tajemniczą wyspę" Verne'a. Zwłaszcza "Tajemnicza wyspa" jak dla mnie jest świetna, przeczytałem już chyba z 5 razy :)

Tajemnicza wyspa była książka która zrobiła ma mnie kolosalne wrażenie - do dzisiaj ją pamiętam :) Niziurski i Bahdaj to "oczywista oczywistość" . No i Pan Samochodzik - moje ulubione książki - obowiązkowo według mnie . Do tego lubiłem czytać Chmielewską ( z Janeczką i Pawełkiem / Tereską i Okrętką albo z całą rodzinką ) i Christie z Poirotem :)

Nefra
Znikopis

Wysłany: 2008-02-18, 18:59   

Niestety Pana Samochodzika pisanego przez Nienackiego ze 3 lata temu mu całego przeczytałam ; Tomka w krainie Kangurów też, a na nastepnej części widziałam już lekkie objawy znudzenia.

Chmielewskiej sama przeczytałam chyba tylko 2 ksiazki , więc nie bardzo wiem czy chłopak sie nie znudzi - to czasem nie taka "babska" literatura? :>

A to co poleca Masterka i Dorcia wciagam na listę i będę zaraz szukac ;)

"Norweski Dziennik"Pilipiuka
"Operacja dzień wskrzeszenia" Pilipiuka
Białołęcka "Kroniki drugiego kręgu"
Brzezińska "Żmijowa harfa" i "Zbójecki gościniec"
"Porachunki z przygodą" Petka,

Lovecrafta trza podsunąć, obowiązkowo jak dorośnie trochę

trylogia Philipa Pullmana "Mroczne Materie" ('Zorza Północna', a w nowym wydaniu - 'Złoty Kompas', 'Magiczny Nóż' i 'Bursztynowa Luneta'),
"Winnetou" Karola Maya

Aniu, dzieki za to:
Życie Pi - Martela - podoba mi się :D

a o Christie z Poirotem mysle intensywnie - on jeszcze nie czytał w zasadzie zadnej sensacji ani kryminału , więc może to dobry początek? :mysli: tym bardziej ze ja Agathy lata całe nie czytałam i juz tez niewiele pamiętam. :bag: Mozna by sobie też pamięc odnowic ;)

Ale myslcie dalej co sie komu skojarzy - dobrze miec taka podręczną listę, bo czytanie szybko idzie ;)

Odpowiedz do tematu